Uskalla unelmoida – ettet zombiudu

Olin Suomen freelance-journalistien juhlaseminaarissa. Yksi päivän esiintyjistä, luova johtaja Mikko Kalliala, nimesi meidät ”ihmiskunnan älylliseksi eliitiksi”. Miksi? Ei siksi, että olisimme erityisen fiksuja tai neroja, vaan siksi, että olemme tyytyväisiä, jopa onnellisia työssämme.
Vapaista journalisteista, freelancereista ja yrittäjistä, noin 70 prosenttia kokee tekevänsä työtä, jota haluaa tehdä ja josta nauttii.

Tässä työssä ja yrittäjyydessä parasta on vapaus vaikuttaa omaan työhön. Saan tehdä sitä, mitä parhaiten osaan ja mistä nautin. Voin kieltäytyä työstä, jossa en ole hyvä tai jota en osaa. Voin säätää aikatauluni ja tehdä työni sovituissa raameissa. Saan olla vastuuntuntoinen yhteistyökumppani, palvella asiakkaitani ja nauttia työni tuloksista. Tarvittaessa voin muuttaa suuntaa ja hypätä yli normitekemisteni rajan, kehittää jotain uutta. Yrittäjyys elämäntapana onkin hyvä vakuutus ajassa, jossa mihinkään ei voi luottaa ja jossa tekemättömyys on pahinta.

Kuulun vähemmistöön, sillä pieni osa ihmisistä tekee kutsumustyötään ja kokee, että voi itse vaikuttaa työhönsä ja sitä kautta onnellisuuteensa. Kallialan mukaan tämä porukka pitää ihmiskuntaa pystyssä. He ovat motivoituneita, innostuneita ja innostavia, yritteliäitä, kekseliäitä ja työteliäitä.

Miksi sitten osa ihmisistä suorittaa työtä, johon on joskus ajautunut ja jossa itsellä ei ole hallinnan tunnetta? Ehkä siksi, ettei ole pysähtynyt miettimään, mitä oikeasti haluaa. Ehkä siksi, ettei uskalla tehdä u-käännöstä ja muuttaa suuntaa. Ehkä siksi, ettei ole varaa: olihan minulla niitä unelmia, mutta nyt on lapset ja asuntolaina.

Vaarana on, että työn suorittajasta tulee zombie: ihminen, joka on menettänyt unelmansa. Unelmat antavat suunnan, ja ilman unelmia ihmisellä ei ole suuntaa. Sen lisäksi, että antaa itselleen luvan unelmoida, unelmat kannattaa kirjata ylös tai lausua ulos. Kohtalo ohjaa valmistautunutta mieltä.

Elämässä ja yhteiskunnassa on asioita, joita ei voi hallita. Niitä on turha vatuloida tai jäädä niihin piehtaroimaan. Voimme vaikuttaa elämäämme, olotilaamme ja muihin ihmisiin oman käyttäytymisemme, ajatusten, tekojen ja sanojen, kautta. Mitä minä voin tehdä? Työn lisäksi esimerkiksi ystävyys, parisuhde ja perhe ovat niin tärkeitä juttuja, ettei niitä kannata ulkoistaa.