Pitääkö mun kaikki hoitaa?

Kyllä, jos olet kaltaiseni yksinyrittäjä.

Tätä mietin eilen, kun päivitin nettisivujani ja selvitin sinne tänne webhotellin vaihtoon liittyviä koukeroita. Ja tänään, kun vastailin asiakkaiden sähköposteihin, suunnittelin ja sovin aikatauluja, vastasin tarjouspyyntöön ja hoidin kymmenen muuta asiaa. Toisinaan on päiviä, jolloin en ehdi tehdä varsinaista työtäni, juttujen kirjoittamista, lainkaan. Ja se on kuitenkin sitä, mistä minulle maksetaan. Voisin takoa juttuja kuin liukuhihnalta, jos monenmoinen sälä ei veisi aikaani.

Eräs yksinyrittäjä vitsaili osuvasti: ”Jos näet minun puhuvan itsekseni, olen pitämässä palaveria itseni kanssa. ” Yksinyrittäjä vastaa kaikesta itse. Markkinoi, myy, hoitaa talouden. Siivoaa ja sisustaa. Järjestelee, johtaa itseään, verkostoituu. Selvittelee byrokratian koukeroita, budjetoi, laskee, suunnittelee, hoitaa suhteita. Ja tekee siinä välissä varsinaisen työnsä – vaikka pää kainalossa, kun on luvannut asiakkaalle valmista tiettyyn päivään mennessä. Välillä on hoidettava yksityisasioita kesken työpäivän, ilman tuuraajaa tietenkin.

Kirjanpitoni sentään tekee tilitoimisto. Kun homman hoitaa ammattitaitoinen kirjanpitäjä, säästän aikaa ja voin itse keskittyä siihen, minkä parhaiten osaan. Ajatus ”kun teen itse, säästän” ei läheskään aina pidä paikkaansa. Ehkä voisin ulkoistaa enemmänkin asioita.

Kaltaisiani yksinyrittäjiä on nykyään reilusti yli puolet Suomen yrittäjistä. Luulen, että jokainen yksinyrittäjä lähtee yrittäjäksi unelmoiden siitä, että saa tehdä sitä, mitä haluaa ja mikä kiinnostaa, juuri niin kuin tahtoo. Niin minäkin. Kukaan ei määrää, vahdi tai käske. Toisaalta, se voi olla myös ongelma. Miten saa hommat tehtyä, kun on itse itsensä pomo? Yksinyrittäjä tarvitsee aimo annoksen tahdonvoimaa, sitkeyttä ja kurinalaisuutta – vapauden ja luovan hulluuden vastapainoksi.

Mikä tässä sitten koukuttaa? Se, että näen työni tulokset konkreettisesti, joka päivä. Kohtaan uusia haasteita ja opin uutta. Saan onnistumisen iloa ja voin nauttia aikaansaannoksistani. Pysyn vireessä, kun työ on vaihtelevaa ja päivät ovat erilaisia. Tutustun mielenkiintoisiin ihmisiin. Voin pitää kahvitauon tai käydä kävelyllä, kun siltä tuntuu. Voin ottaa vapaapäivän tai lomailla milloin vain, kun työtilanne sen sallii. Voin vaikuttaa työhöni ja aikatauluihini ja hallita koko palettia. Oikeastaan on kivaa, kun saa hoitaa kaiken.